•  

Hulp nodig? - Doe de keuzehulp

Hoe verleng je de levensduur van jouw teakhouten meubels?

Hoe verleng je de levensduur van jouw teakhouten meubels?

Teakhouten meubels zijn een zeer populaire keuze voor de buitenruimte. En dat is niet voor niets! Tuinmeubels die zijn vervaardigd met deze houtsoort staan bekend om hun duurzaamheid en prachtige natuurlijke uitstraling.

Wat is teakhout?

Teak is een harde houtsoort, afkomstig uit Azië. Het is afkomstig van de Tectona Grandis boom. Wanneer het hout onbehandeld is, is goudbruin van kleur. Naarmate het hout ouder wordt, verdonkert de kleur.

Verantwoordelijke houtkap

Jaren geleden zijn er diverse certificaten ontstaan die het kappen van hout reguleren. Denk hierbij aan keurmerken zoals FSC of PEFC. Alle houten tuinmeubels bij Tuinmeubels.nl zijn voorzien van het FSC-keurmerk. Dit betekent dat het hout waarvan de meubels zijn gemaakt afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en/of recycling.

Onderhoud van teakhouten meubels

Deze houtsoort heeft echter wel de juiste verzorging nodig om lang mooi te blijven. Door jouw meubels op de juiste manier te verzorgen zul je nog jarenlang genieten van jouw teakhouten tuinmeubels. Daarom zetten we precies voor jou op een rijtje hoe je dit materiaal optimaal verzorgt. Hieronder volgen enkele essentiële onderhoudstips voor jouw teakhouden meubels:

Reinigen

Het is belangrijk om jouw teakhouten meubels regelmatig schoon te maken met een zachte doek of borstel om stof en vuil te verwijderen. Voor een diepere reiniging kun je de Teak Cleaner van 4 Seasons Outdoor gebruiken. Spoel de meubels daarna af met schoon water en droog ze grondig.

Gebruik geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen om teakhouten meubels te reinigen, omdat deze het oppervlak van het hout kunnen beschadigen.

Beschermen

Als je jouw teakhouten meubels buiten staan, is het belangrijk om ze te beschermen tegen weersomstandigheden. Hoewel teak van nature weerbestendig is, kan het na verloop van tijd vergrijzen door de zon en regen. Om de originele kleur te behouden, kun je een teakbeschermer aanbrengen die helpt om het hout te voeden en zijn kleur te behouden. Je kunt hierbij het beste kiezen voor de Teak Protector van 4 Seasons Outdoor of de Teak Shield van 4 Seasons Outdoor.

Controleer de meubels regelmatig op eventuele beschadigingen. Zorg ervoor dat je eventuele problemen aanpakt voordat ze erger worden.

Oliën

Teakhout kan behandeld worden met teakolie die helpt om het natuurlijke olieniveau van het hout te herstellen. De aanwezige olie kan namelijk verminderen door blootstelling aan de zon en droge omstandigheden. Het oliën van teakhout helpt ook om het hout vochtbestendig te maken en zijn glans te behouden. Breng de olie aan met een schone doek en wrijf gelijkmatig in.

Afdekken

Als je de meubels niet gebruikt, dan is het belangrijk om ze af te dekken met een hoes om ze te beschermen tegen vuil en vocht.

Als je het bovenstaande lijstje volgt, dan kun je de levensduur van jouw teakhouten meubels aanzienlijk verlengen. Zo zien ze er jarenlang op hun best uit!