•  

Hulp nodig? - Doe de keuzehulp

Dé tuintrends van 2024

Dé tuintrends van 2024

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt is de zomer in Nederland nog niet echt begonnen… Maar bekijk het vanuit een positief oogpunt: als je nog niet de kans hebt gehad om jouw tuin aan te pakken, dan is nú het perfecte moment! Wil jij jouw tuin nog een fijne make-over geven voordat éindelijk het goede weer begint in Nederland? Dan vertellen we je graag meer over dé tuintrends van 2024!

Wat zijn de algemene tuintrends?

We zien dat er veelal wordt gewerkt met levendige en natuurlijke kleuren: voornamelijk terracotta, mosgroen, zonnig geel en zachtroze zijn populair. Deze kleuren worden vaak gecombineerd met organische vormen en unieke patronen om een speelse en uitnodigende sfeer te creëren​​.

Daarnaast ligt er een sterke focus op het gebruik van duurzame materialen. Denk hierbij aan gerecycled hout, bamboe en natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen.

Ook klimaatbestendige tuinen met minder bestrating en meer groen zijn in opkomst. Van hieruit is ook de Groendoeners-actie ontstaan, een samenwerking met GroenRijk, elho en Plantion. Het verminderen van bestrating, het bevorderen van biodiversiteit en het gebruik van inheemse planten zijn belangrijk om tuinen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Ook zijn groene daken steeds meer in opkomst. Groene daken zijn eenvoudig aan te leggen en onderhoudsarm. Daarnaast absorberen ze regenwater, verlagen ze de temperatuur én zijn ze ook nog eens erg goed voor het milieu en de biodiversiteit.

Uitgelichte tuinstijlen

Naast de algemene tuintrends zijn er ook een aantal specifieke tuintrends die we speciaal voor jou in het zonnetje zetten! Hieronder lees je wat de tuintrends van 2024 zijn.

Viva La Vida: kleurrijk en mediterraan

De Viva La Vida-tuintrend van 2024 is een kleurrijke en levendige stijl. Deze stijl is gericht is op het vieren van het buitenleven. Met deze trend zorg je voor een feestelijke en energieke sfeer in de tuin door het gebruik van opvallende kleuren, grote bloemen en tropische planten.

Kenmerken

Deze stijl is geïnspireerd door Zuid-Europa en Midden-Amerika en wordt gekenmerkt door levendige kleuren, zoals roze, rood, oranje en geel. Met deze kleuren geef je jouw tuin een zomerse en vrolijke uitstraling. Daarnaast zijn grote, opvallende bloemen en tropische planten essentieel voor deze stijl. Hiermee geef je jouw tuin namelijk een exotische en feestelijke sfeer. Populaire planten voor deze tuintrend zijn:

 • Hibiscus
 • Bougainvillea
 • Europese Dwergpalm

Daarnaast zijn kleurrijke tuinaccessoires – zoals tegeltjes, franjes, mozaïeken en lampionnen –onmisbaar voor een mediterrane uitstraling en een levendige sfeer.

Verder worden tuinmeubels en accessoires van natuurlijke materialen zoals hout of gevlochten riet gecombineerd met kleurrijke tuinkussens en accessoires met franjes en kwastjes. Deze mix van materialen en kleuren versterkt de warme en uitnodigende sfeer van de tuin.

Tips

Hieronder sommen we de tips op voor het creëren van een Viva La Vida-tuin:

 • Kies voor felle kleuren die goed bij elkaar passen en durf te experimenteren met contrasten. Denk aan kussens, bloempotten en decoraties in verschillende tinten roze, rood en oranje.
 • Mix tropische en inheemse planten die goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Zorg voor een mix van bloemen die verschillende bloeiperiodes hebben om gedurende het hele seizoen kleur in de tuin te hebben.
 • Voeg decoratieve elementen toe zoals kleurrijke tegels, mozaïeken en lampionnen om een mediterrane sfeer te creëren.
 • Gebruik duurzame materialen en gebruik het liefst geen pesticiden. Je kunt insectenhotels en vogelhuisjes plaatsen om de biodiversiteit te bevorderen.

Met deze tips zul je jouw tuin omtoveren tot een kleurrijke, feestelijke en levendige buitenruimte waarin je geniet van het leven én van de natuur!

Kleurenpallet

Colourful Cottage: landelijk en stoer

De Colourful Cottage-tuintrend van 2024 zorgt voor een combinatie van de charmante en rustieke stijl van een Engelse cottage met levendige kleuren en handgemaakte elementen. Deze tuintrend legt de nadruk op een knusse, uitnodigende en toch speelse omgeving. De tuintrend is zowel klassiek als kleurrijk.

Kenmerken

De basis van deze trend is geïnspireerd op de traditionele Engelse cottage tuinen. Deze tuinen staan bekend om weelderige beplanting. Denk hierbij aan bloeiende borders, kronkelige paden en een zee aan bloemen.

Heldere en gedurfde kleuren worden gebruikt om de tuin op te fleuren. Dit doe je onder meer door bloemen te planten in levendige tinten zoals paars, roze, geel en blauw. Laat deze kleuren dan weer terugkomen in accessoires zoals kussens, bloempotten en tuinmeubilair om één geheel te creëren.

Verder legt deze trend de nadruk op ambachtelijke en handgemaakte producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materialen zoals rotan, hout en gerecycled materiaal. Met deze materialen geef je jouw tuin een persoonlijke en authentieke uitstraling.

Veel gebruikte planten binnen deze tuintrend zijn:

 • Viooltjes
 • Ginkgo Biloba (Japanse Notenboom)
 • Clematis

Deze planten zorgen voor een kleurrijke en natuurlijke uitstraling van de tuin. Daarnaast zijn deze planten vaak onderhoudsarm én ze passen perfect bij de informele Colourful Cottage-stijl. Plukgroenten zijn ook een uitstekende toevoeging aan deze stijl!

We raden ook aan om knusse tuindecoratie toe te voegen aan jouw tuin, zoals vogelhuisjes, vintage tuingereedschap en kleurrijke mozaïeken. Hiermee geef je jouw tuin meer karakter en zorg je voor een charmante en uitnodigende uitstraling.

Tips

Hieronder sommen we de tips op voor het creëren van een Colourful Cottage-tuin:

 • Gebruik diverse levendige kleuren in zowel bloemen als accessoires. Wees absoluut niet bang om te experimenteren met verschillende tinten en contrasten om een speels effect te creëren!
 • Investeer in handgemaakte meubelen en decoraties van rotan en hout. Deze materialen voegen warmte en karakter toe aan jouw tuin.
 • Plant bloemen en planten op een natuurlijke manier. Laat borders overlopen en paden kronkelen om een weelderige en ontspannende sfeer te creëren.
 • Voeg vintage of antieke tuinelementen toe aan jouw tuin. Denk hierbij aan oude gieters, vogelhuisjes en rustiek tuingereedschap. Deze items geven de tuin een nostalgische en charmante uitstraling.
 • Gebruik kleurrijke kussens, bloempotten en decoraties om de tuin op te fleuren.

Door deze tips te volgen zul je een Colourful Cottage-tuin creëren met een rustieke én levendige sfeer!

Kleurenpallet

Modern Luxury: modern en luxe

Bij de Modern Luxury-tuintrend van 2024 staat het combineren van luxe en comfort met een strakke, moderne uitstraling centraal. Deze tuintrend focust zich op het creëren van een stijlvolle en ontspannen buitenruimte. Dit wordt gedaan door het gebruik van luxe materialen en moderne ontwerpen.

Kenmerken

Materialen zoals donker hout en gevlochten kunstleer worden veelal gebruikt om luxe en comfort toe te voegen aan de tuin. Deze materialen zijn duurzaam en geven jouw buitenruimte aan stijlvolle en moderne uitstraling. Daarnaast hebben Modern Luxury-tuinen strakke, minimalistische lijnen en een eenvoudig ontwerp. Dit zorgt voor een opgeruimde en georganiseerde tuin die zowel rust als elegantie uitstraalt.

Comfort is ook essentieel. Kies voor luxe loungesets, comfortabele ligbedden en fijne stoelen en creëer zo een ontspannende buitenruimte. De gebruikte tuinmeubels zijn vaak voorzien van zachte kussens voor optimaal comfort.

En uiteraard kan groen niet ontbreken! Hoewel de focus ligt op luxe en moderne materialen, wordt er ook veel aandacht besteed aan het integreren van natuurlijk groen. Kies voor planten zoals:

 • Ficus Carica (Vijgenboom)
 • Waterlelies
 • Lampenpoetsergras

Als laatste worden veelal high-end accessoires gebruikt. Denk hierbij aan stijlvolle verlichting, design vuurkorven en luxe parasols. Met deze tuinaccessoires voeg je extra comfort en stijl toe aan jouw tuin. Hierdoor creëer je dé perfecte plek om te ontspannen en te genieten!

Tips

Hieronder sommen we de tips op voor het creëren van een Modern Luxury-tuin:

 • Investeer in kwalitatief hoogstaande materialen zoals donker hout en gevlochten kunstleer voor meubels en decoraties. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar zorgen ook voor een luxe uitstraling.
 • Houd het ontwerp van je tuin eenvoudig en minimalistisch. Gebruik strakke lijnen en zorg voor een opgeruimde omgeving om de moderne uitstraling te behouden.
 • Creëer comfortabele zitplekken met zachte kussens en loungesets. Zo verander je jouw balkon of tuin in een ruimte waar je écht kunt ontspannen.
 • Voeg natuurlijke elementen toe door planten te kiezen die passen bij het moderne ontwerp van je tuin. Groenblijvende planten en siergrassen lenen zich hier uitstekend voor!
 • Kies voor tuindecoratie en -accessoires die luxe en comfort uitstralen, zoals design verlichting, vuurkorven en parasols.

Met deze tips creëer je een Modern Luxury-uitstraling en zorg je voor de perfecte combinatie van stijl, comfort en moderniteit en zorg je voor een elegante uitstraling!

Kleurenpallet