Waar moet ik op letten bij de aankoop van een parasol?

In de zomer is een parasol natuurlijk dé oplossing wanneer de hitte u te veel wordt, maar u wel op uw terras wil zitten. Bovendien geeft een parasol uw tuin een gezellige uitstraling. Toch is de aanschaf van een parasol niet een klusje dat u zomaar gedachteloos uit moet voeren door de eerste de beste parasol te kiezen. Ga in plaats daarvan voorbereid op pad met onze handige tips!

Bekijk alle parasols
 

Het parasoldoek

Als u wil dat uw gekleurde parasol even meegaat, is het belangrijk om te kijken naar het materiaal van het doek. Polyester is in principe een prima stof, maar kan in de loop van de tijd wel makkelijk verkleuren. Acryldoek is een zeer flexibel materiaal en bevat meestal een water- en vuilafstotende coating. Textileen en batyline doeken zijn semi-transparant, waardoor ze zonlicht niet tegenhouden. Wel behouden deze materialen hun kleur. De synthetische vezel olefin is een sterk materiaal dat snel opdroogt en dus geschikt is voor periodes waarin het weer wisselvallig is. De kleur van het doek bepaalt al in grote mate in hoeverre de parasol zonlicht tegenhoudt. Besteed hier dus aandacht aan bij de aanschaf van uw parasol.

 

tuinmeubels parasol kopen

Het raamwerk van de parasol

Bij het kopen van een parasol is het ook verstandig om te kijken naar het raamwerk. Vaak wordt voor de mast en het raamwerk van de parasol aluminium of hout gebruikt. Aluminium heeft als voordeel dat het zeer licht is, waardoor u makkelijk uw parasol van positie verandert wanneer u dit wilt. Aluminium is verder een weerbestendig materiaal en behoeft nauwelijks onderhoud. Het is echter ook een materiaal dat niet bij iedere tuin past. Hout heeft daarentegen de warme, rustieke uitstraling die aluminium mist. Nadeel is dat hout een stuk zwaarder is dan aluminium en vaker moet worden behandeld. Naast aluminium en hout kunt u ook kiezen voor glasvezel. Dit materiaal weegt niet veel en is buigzaam, maar de aanschaf van een parasol van glasvezel is vrij kostbaar.

 

tuinmeubels parasol kopen

De parasolvoet

De soort parasolvoet die u aan moet schaffen hangt in sterke mate af van het soort parasol waar u voor gaat. Een hangparasol heeft over het algemeen een veel zwaardere voet nodig dan een parasol met een mast in het midden. U kunt er ook voor kiezen om de parasolvoet in de grond te laten storten als u er zeker van bent dat de parasol voor altijd op dezelfde plek mag blijven staan. Vindt u dat teveel gedoe, maar wilt u de parasolvoet wel zo plaatsen dat u er nauwelijks last van hebt? Plaats een kruisframe onder of tussen uw terrastegels, waardoor de parasolvoet zijn stevigheid behoudt, maar niet meer zo erg in de weg zit. In andere gevallen plaatst u de parasolmast gemakkelijk in de tuintafel of in de grond. Let er in ieder geval op dat een grotere parasol meer wind vangt en daarom een zwaardere parasolvoet vereist.

Zweefparasol of middenstokparasol

Nu u weet waar u bij uw aankoop op moet letten, is het tijd om te inventariseren uit wat voor soort parasols u zoal kunt kiezen. De belangrijkste soorten zijn de zweefparasol en de middenstokparasol. De populaire zweefparasol is ideaal wanneer uw tuin vol staat met tuinmeubels. Omdat de stok aan de rand of buiten het parasoldoek staat, kunt u uw meubels gemakkelijk onder het doek plaatsen. Bovendien is de parasol in allerlei richtingen te draaien en kantelen, zodat u de zon altijd precies kunt afschermen en zoveel mogelijk schaduw creëert. Zet de parasol wel stevig vast of schaf een vaste voet aan om te voorkomen dat de parasol omvalt of door de wind al te erg heen en weer beweegt. De middenstokparasol is de welbekende, traditionele vorm parasol. Deze parasol is beschikbaar in vele uitvoeringen. Kies voor een grote horeca parasol of ga voor een lichtgewichte strandparasol.

 

De parasolhoes

Een parasolhoes is een handige aanvulling om uw parasol optimale bescherming te bieden. Let er hierbij wel op dat u een hoes koopt die geschikt is voor de parasol die u heeft aangeschaft. Kies bovendien voor SFS-3 materiaal als u wilt dat uw parasol beschermd is tegen water. Dit textiel is voorzien van een ademend membraam, waardoor het waterdicht is. De ademende eigenschap zorgt ervoor dat condenswater gemakkelijk “verdampt”, terwijl de extra ventilatie kappen de vorming van condens zo veel mogelijk tegengaan.

Betrouwbare parasols in alle soorten en maten

Weet u al precies wat voor parasol u wilt kopen? Of bent u nog aan het twijfelen? Bekijk ons ruime assortiment aan betrouwbare parasols en laat u verrassen door het aanbod. Heeft u nog vragen? Schroom niet deze te vragen! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij staan u graag te woord.